Skip to content

Musikresidens/konsert: Ensemble Makadam

– tolkar Frédéric Chopins pianomusik

 

8 juni 2024 kl. 19:30-21:00

Konsertsalen Gerlesborgsskolan Bohuslän, Adress: Gerlesborg 1 457 48 Hamburgsund

 

KRISTINA LINDGÅRD – cello

ANNA LINDAL – violin

SARA SJÖDAHL – piano

ELSBETH BERGH – viola

IDA LUNDÉN – interpretation

Ensemble Makadam arbetar ”essäistiskt” med minnen av historisk musik som letar sig vidare i ensemblens fria improvisationer. Ett prövande förhållningssätt där vi testar ”traditionell” musik och teman för att självständigt hitta nya sätt att tolka och omforma originalen. Som att resonera med tonsättarnas verk för att hitta möjligheter att göra musiken delaktig i vår samtid. Ensemblen har gjort improvisatoriska tolkningar och porträtt av bland annat Schubert, Bach, Beethoven och Musorgskij.

I gruppens vandring bland historiska tonsättare har de nu valt Chopin och kommer att dyka ned i hans pianomusik och musikaliska skisser.

Tillsammans med Ida Lundén utgår de från en närläsande metod – att med en sorts lupp gå nära Chopins material och förstora, förlänga, repetera, överlagra – försöka hitta nya vägar in i och genom musiken. Kanske kan då en annan sorts virtuositet uppstå i Chopins musik, en lyssnande och reflekterande fördjupning mer än en ekvilibristisk. Samtidigt är vi intresserade av Chopins rika ornamentik som i sig är sprungen ur improvisation.

Med Magnus Haglund prövar vi en ny konsertform – essä-konserten – där vi varvar musik med essäistisk performancekonst. Chopin har länge funnits med som en självklar följeslagare för Magnus och dyker med jämna mellanrum upp i hans skrivande.

Konserten är en presentation av projektets musikresidens 6-9 juni där publiken får ta del av vår process på vägen….