Midsommarkonsert: Gunnar Eriksson och RilkeEnsemblen

Stefan Forssén, piano

Anders Jormin, bas

Gunnar Lindgren, tenorsax

Under Rilkeensemblens första år inbjöd man regelbundet tonsättare till den bohuslänska konstskolan i Gerlesborg för att under en vecka testa nyskriven musik eller nya idéer; det var sommarveckor som satte djupa spår i såväl ensemblen som tonsättarna. Gunnar Erikssons kontaktnät inom den nordiska musikvärlden är omfattande och snart nog hade flera namnkunniga tonsättare skrivit verk för ensemblen. Bland dessa märks Åke Hermanson, Anders Hultqvist, Alfred Janson, Sven-David Sandström och inte minst dansken Per Nørgård.

Rilkeensemblens medlemmar är samtliga mycket erfarna körsångare och många är yrkesverksamma som solister eller pedagoger. Rilkeensemblen har turnerat flitigt i Sverige, Europa och USA. Det finns två lp-skivor och tio cd med Rilkeensemblen, den senaste med musik av Göteborgstonsättaren Sven-Eric Johansons musik.

Om Gunnar Eriksson

Rilkeensemblens grundare och ledare Gunnar Eriksson har i mer än 50 år arbetat med körer över snart sagt hela världen. Med start i Enskede ungdomskör på 1950-talet och därefter i Göteborgs Kammarkör och Rilkeensemblen har han utvecklat ett alldeles eget förhållningssätt till kören som konstform. Man skulle kunna kalla det ett privat korståg mot oinspirerad och slentrianmässig körsång.

Som professor i körledning vid Högskolan för Scen och Musik i ett ständigt sökande efter det äkta uttrycket och med sina egna arrangemang i till exempel quodlibet-stil ger han publiken – och sångarna – en genomlysning av den mest komplexa musik. Med sin lyhördhet för sångtexter och med sitt mod att inte väja för det svåra eller ge efter för populistiska strömningar möjliggör Gunnar Eriksson en djupare och starkare upplevelse av musiken.

Gunnar Eriksson är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, med bland andra Eric Ericson som lärare. Sedan 1994 är han ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien.

Fredagen den 21a juni, kl 14.00

Konsertsalen, Gerlesborgsskolan Bohuslän

Entré: 140 kr (Barn under 12 år: fri entré).

Länk till förköp via Billetto läggs upp här inom kort.

Utställning: Hillside Projects Utställning: Hillside Projects <span class="_last-word"></span>
Hillside Projects – song squibb giggle Utställning och residens 20/4 – 24/5 Vernissage: 20 april kl 12-15
Quatuor Bozzini (Can) Quatuor Bozzini <span class="_last-word">(Can)</span>
Quatuor Bozzini (Can)
Mer om vårt Kulturprogram Mer om vårt <span class="_last-word">Kulturprogram</span>
Läs mer här om Gerlesborgsskolans kulturprogram här med allt från utställningar, konserter, föreläsningar och aktiviteter för barn & unga.